Jeszcze do niedawna jednym z najbardziej popularnych surowców kosmetycznych, szczególnie wśród kosmetyków myjących, był Sodium Lauryl Sulfate (SLS) – sól sodowa siarczanu laurylowego. Surowiec ten cechował się jednak znacznym stopniem drażnienia skóry, stosunkowo niską rozpuszczalnością w wodzie oraz ograniczonymi możliwościami zagęszczania formulacji.

Kokamidopropylobetaina (ang. cocamidopropyl betaine, CAPB) jest amidową pochodną oleju kokosowego. CAPB coraz częściej wypiera ze składu kosmetyków anionowe surfaktanty SLS I SLES, szeroko krytykowane za ich właściwości drażniące wobec skóry.

logo eu1